9 vanor miljonärer och framgångsrika personer har

Många miljonärer som är framgångsrika idag har inte alltid varit det. Jag har under veckan lyssnat på några engelska podcast om framgångsrika personer och blev inspirerad av två olika podcasts som presenterade olika vanor miljonärer hade.

Mitt intresse växte och jag läste vidare på olika bloggar. Bland annat har amerikanska författarer Thomas Corley gjort en omfattande undersökning om skillnaden mellan rika och fattiga människor. En studie som tog ca fyra år och Corley kom fram till några vanor miljonärerna har. Nedan är en lista av nio vanor som miljonärer har, som vi dödliga också kan anamma.

 

1. Betala dig själv först

Många rika ser intäkter, inkomster och lön som ett medel till att spara eller investera. Här kommer sparkvot in och en rekommenderad sparkvot att börja med är 10%. Ju högre ju bättre. Det något som heter 50-30-20 regeln, där det innebär att man kan lägga ner 50% på levnadskostnader (hyra, bil, mat etc.), 30% på saker man vill ha (kläder, prylar etc.) och 20% som man sparar. Min sparkvot sedan förra året har legat mellan 40-50% och då har jag ändå haft en rätt låg lön. Jag har läst några bloggare som har upp mot 70%, vilket är väldigt imponerande!

Vad jag gör är att efter lönen kommit in, betalar jag in alla räkningar för månaden – även om det är fakturor som ska betalas in i slutet av månaden. Sedan har jag en automatisk överföring, på en viss summa, som går till mina sparkonton där jag sedan placerar om mina pengar (fonder eller aktier). Sist så har jag en viss summa oplacerat kapital som jag kan utnyttja tills nästa löning, som oftast är lite högre än mina förväntade utgifter, så att den också växer i summa så att det är de pengar jag kan leva på tillsammans med nästkommande månads oplacerade kapital.

 

2. Lev inom din budget

Gör en budget med lite av en marginal och lev inom budgeten. Lev på det du har, köp inga saker du redan har eller saker du kan köpa rabatterat.

Kända mångmiljardären Warren Buffett lever fortfarande i sitt hus som han köpte år 1958. SharkTank-kända investeraren Mark Cuban rekommenderar att man köper i bulk, så som tandkräm, tvål, schampo etc. Sådant som du köper upprepade gånger under ett år. På så sätt kan man spara både pengar och tid. Saker man kan köpa på Ullared eller ÖB, som storbutikerna tar överpris på.

 

3. Ta hand om dig själv

I Corleys studie framgick det att 76% av de framgångsrika tränar kondition ca fyra gånger i veckan och äter hälsosamt. Detta är en av de vanor som både du och jag lätt kan följa. Tar man hand om sig själv, mår man bra och det är en av de bästa investeringar man kan göra – att investera i sitt eget välmående.

 

4. Skapa To-Do listor

81% av miljonärer skapar to-do listor. Mångentreprenören Richard Branson är en stark förespråkare för to-do listor.

Själv brukar jag göra en enkel liten to-do list på jobbet för att checka av att jag gjort det jag ska. Ibland om jag är ambitiös gör jag en privat innan jag går hem. Det är lättare att komma ihåg vad man ska göra och det känns riktigt bra att få en uppgift checkad bort från listan. Jag är ett stort fan av Post-It lappar, om jag inte har det har jag gärna block eller papper i närheten. Hemma har jag papper och penna i nästintill varje rum vi har, lättillgängligt. Vill man vara papperslös finns det appar som kan hjälpa en, min rekommendation är Todoist.

 

5. Lyssna på Podcast på väg till jobbet/skolan

Tomas Corley fann i sin studie att 63% av de framgångsrika lyssnade på podcast på väg till jobbet, medan de som inte var lika framgångsrika som lyssnade på podcast var bara 5%. Genom att lyssna på podcast om ekonomi, framgång, entreprenörskap etc. har man en lärorik tidsfördriv. Det är faktiskt en av orsakerna till att jag började bli väldigt intresserad i aktier och fonder förra året. För att jag började lyssna på amerikanska Farnoosh Torabis inspirerande podcast om privatekonomi SoMoney och svenska favoriten #pratapengar med kvicka Nicklas Andersson och Philip Scholtzé. I veckan började jag också lyssna på Kapitalet.

 

6. Sätt upp mål på rätt sätt (SMART)

Framgångsrika personer sätter upp mål och delmål som de sedan kan uppnå och som de kan mäta. Därför ska man sätta upp mål på rätt sätt. På engelska finns det en akronym som heter SMART som står för:

Specific = Specifik. Målet måste vara tydligt och specifikt.
Measurable = Mätbar. Mål och delmål bör vara mätbara så att man vet att man uppnått dem.
Action Oriented = Enligt handling. Man måste veta vad för handlingar som krävs för att uppnå målen.
Realistic = Realistisk. Man måste veta att man klarar av att uppnå målen.
Time-Based = Tidsbaserat. En deadline till målen är bra att ha.

 

7. Var bekväm med osäkerheter

Rika personer har blivit rika genom att ta förnuftiga risker och genom att vara ihärdiga. Genom att vara flexibel och öppen för nya livserfarenhet skapar man också möjligheter för en själv. Många framgångsrika personer idag har en gång varit utskrattade och retade för deras vision. Ett exempel är den rikaste mannen i Kina Jack Ma, som kuggade sitt ingångsprov till högskolan två gånger, blev nobbad av ett flertal jobb, däribland ett jobb från KFC, och blev framgångsrik efter sitt tredje företag Alibaba.

 

8. Tycka om det man gör

Att bli rik handlar om att bli ekonomisk fri och pengar är en biprodukt till de.

T. Harv Eker, författaren till boken The Millionaire Mind menar att man ska tycka om det man gör och att det har betydelse. 80% av de Eker har intervjuat menar att tycka om deras sysselsättning var det som var avgörande för deras framgång.

Man mår ju automatiskt mycket bättre om man tycker om det man gör och det tycker jag är en framgång i sig!

 

9. Ge aldrig upp

Apple grundaren Steve Jobs ska en gång ha sagt:

I’m convinced that about half of what separates the successful entrepreneurs from the non-successful ones is pure perseverance.

Hade Jack Ma givit upp efter alla gånger han blev nobbad så hade han kanske inte haft Alibaba och blivit den rikaste mannen i Kina. Så om du har en dröm och ett mål att nå dit, så ge inte upp. Jobba sakta, men säkert, mot ditt mål. Skapa delmål och belöna dig själv varje gång du uppnått ett mål!

Vilka vanor har du från listan idag och vilka tycker vanor tycker du om?

Här är ett av mina mål som jag uppnått som jag är stolt över:

Hur jag sparade 40 000 kr på sex månader

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "9 vanor miljonärer och framgångsrika personer har"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*