Branscher att investera aktier i – riskspridning

Säkraste sättet att investera i aktier är att förstå vad bolaget gör.

Ett ytterligare säkert sätt är att sprida sina risker.

Riskspridning kan göras på olika sätt. Man kan sprida riskerna genom att ha olika bolag. För att sprida riskerna ytterligare kan man ha olika aktier i olika branscher. Utöver branschspridning kan man också ha aktierna i olika länder.

Branscher jag har investerat aktier i är

Hälsovård

De aktier jag har nu inom branschen är Dedicare, Feelgood och Medirätt.

Köpte alla tre i början av året (2017) och fick en fin utdelning av Dedicare som låg på ca 5.86% i direktavkastning. Medirätt kände jag mig lite osäker med i början, men de var en billig aktie att ha och sedan mitt initiala köp har jag fått en avkastning på lite under 23% – vilket jag är väldigt glad i. Medirätts resultat jämfört med förra året har också blivit mycket bättre och jag ska följa deras utveckling lite mer under hösten för att se om jag köper på mig lite fler aktier.

Dedicare är ett bemanningsföretag i vårdbranschen och bolaget är verksam i Sverige och Norge. Dedicare hyr ut och rekryterar läkare, sjuksköterskor samt erbjuder omsorgstjänster.

Feelgood är hälsoföretag och erbjuder hälsotjänster till företag, organisationer och privatpersoner i Sverige.

Medirätt bedriver forskning, utveckling och marknadsföring av medicinska produkter för säker medicinering och läkemedelshantering. Bolaget vänder sig inom Sverige och internationellt.

Fastighet

Inom fastighetsbranschen har jag Castellum, en stabil utdelningsaktie som höjt sin utdelning sedan dess börsnotering, vilket är ett gott tecken! Castellum äger fastighetsbolag som i sin tur förvaltar kommersiella fastigheter i storstäderna i Sverige.

Jag funderar på att utvidga portföljen med två ytterligare bolag och som ger ut utdelningar kvartalvis. Osäker på vilka som passar mig. Sneglar just nu på Saltängen, Akelius och Oscar Properties.

Infrastruktur

Tycker att Fastighet och Infrastruktur är lite kopplade till varandra. Går det bra för bygg- och anläggningsbolaget går det oftast bra för fastighetsbranschen, då de korrelerar. Fast kategorin Fastighet är ju mer stabil då människor måste hyra bostader och lokaler. Detta gäller särskilt bostäder oavsett om det är hög- eller lågkonjuktur, medan inom Infrastruktur kan det bli lågkonjuktur och då kan aktierna inom denna branschen bli lidande.

Just här äger jag Skanska (som är rätt tung i portföljen) och PEAB. Skanska är ett bra och grönt varumärke, som dessutom har en rätt bra direktavkastning. Synd att de inte delar utdelningen till två gånger om året, då skulle aktien i sig bli mer stabil skulle jag nog tro. Skanska är stora i USA och har verksamhet i Sverige och i norra Europa, vilket är en bra riskspridning i sig. PEAB är Sveriges största byggbolag, men har främst fokus i Sverige.

Bank & Försäkring

Just nu har jag Nordea och det har haft en god avkastning på ca 16% och jag har haft dem sedan tidigare i år. Har tidigare haft Swedbank, men sålde av och fick en liten vinst. Är idag främst Swedbank kund och funderar på om jag ska köpa på mig Swedbank igen. Eftersom jag vill vara lite mer långsiktig vill jag nog ha två banker att investera i, så jag kan köpa på mig en av dem när den ena dippar. Ett annat alternativ som är intressant är Resurs, då de är lite lägre i pris och relativt nya på börsen – förhoppningen är den att de kommer öka i pris och kanske då kan räknas som ett tillväxtbolag inom sektorn?

När det gäller försäkring tycker jag inte jag har hittat något bolag som varit särskilt intressant. Jag är lite inne på försäkringsbolaget Sampo, som är ett finskt bolag och äger bland annat försäkringsbolaget If.

Energi

De aktier jag äger inom energi branschen är Eolus och Garo. Eolus levererar vindkraftsverk och har en hög direktavkastning, 6.94%. Garo tillverkar ellösningar och är verksam i Sverige, Norge, Finland, Irland och Polen.

Med dagens hållbarhetsmöjligheter är både solcells- och vindkraftsteknik intressanta. Vi konsumenter kollar mer och mer på alternativ energi och det blir mer prisvänligt att installera t.ex solceller. Det här tycker jag är ett intressant ämne som jag gärna kan tänka mig skriva i ett annat inlägg. 🙂

Jag funderar på fylla på med ett till bolag, hade Fortum under en kort tid precis innan, under och efter utdelningen våren 2017. Ska läsa deras senaste rapport och se hur det står till med dem.

Ett annat företag att hålla koll på är SolTech Energy Sweden, de leverar estetiskt tilltalande lösningar som är en del av en fastighets yttre skal och som producerar elektricitet. Dock är de väldigt unga och verkar vara i en tidig etableringsfas, men de kan nog vara ett bra bolag långsiktigt. De är verksamma internationellt, en hel del i Kina.

IT

Jag har både KnowIT och Acando är konsultbolag och verksamma i Sverige och internationellt. KnowIT har jag haft en god avkastning från än så länge. Dessutom har jag JLT Mobile som erbjuder mobila dator som är anpassade till industribranschen. eWork är ytterligare ett IT-bolag jag har som har ett mer administrativ tjänst.

Sällanköp

Inom denna bransch har jag aktier i Cloetta, som man kan hitta i alla butiker. Jag gillar choklad väldigt mycket och tycker den aktien passar in. Eftersom jag gillar choklad får jag ju balansera det med att träna, vilket jag gör. Är en relativ aktiv person och handlar kläder från Sportamore, som jag också köpt aktier i sedan tidig sommar 2017.

Spel

Har det amerikanska TakeTwo Interactive Software Inc., som har varit en väldigt ekonomisk fin resa. Funderar på om jag vill ha fler amerikanska spelfokuserade bolag, så som Electronic Arts Inc. eller Ubisoft Entertainment SA.

En annan aktie jag har är G5 Entertainment som är ett svenskt spelbolag. Deras resa har varit väldigt fin också, men jag hoppas de ökar i direktavkastning för annars tror jag kanske jag säljer jag till årskiftet eller precis innan deras utdelning.

Resor

Jag älskar att resa och funderade på SkiStar, men bestämde mig för Unlimited Travel Group. Vi får se om jag köper in mig på SkiStar senare i år.

Ytterligare spridning/exponering

Du kan också investera aktier i ett invetmentbolag. Då brukar deras fokus ligga på att investera i specifika bolag. Jag har exempelvis Bure Equity. Lite som en fond utan fondavgiften, mycket kort sagt. 🙂

Vilka andra branscher vill jag investera aktier i?

Råvaror som är kopplade till batterier. Med dagens driv mot eldrivna maskiner tror jag också att vi går mot en högre förväntad konsumtion av batterier.

Konsumenttjänster: Axfood. Handlar på Willy’s. Tycker de har bra sortiment och det är en fin butik som vi har. Jag handlar också på ICA, men tycker ICA är lite dyr nu.

Telekom: Telenor. Mest för riskspridning och för att få utdelning, men annars har jag inte så mycket intresse i just denna bransch.

Vilken bransch tycker du är intressant?

 

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Branscher att investera aktier i – riskspridning"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*