Fonder för nybörjare – en snabb guide

Vill du spara pengar långsiktigt? Vill du att dina pengar ska jobba för dig? Då kanske du ska spara i fonder!

Detta inlägg är en enkel och snabb guide till vad fonder är och är främst för nybörjare.

Den senaste tiden har jag blivit en stark och aktiv förespråkare för sparande och förespråkar hur man på bästa möjliga sätt kan placera sitt sparande.

Är man aktivt intresserad av olika bolag brukar man placera större delen av sitt sparande i aktier. Dock finns det många i mitt umgänge som knappt vet vad en fond är. Än mer vad en aktie är!

Mina vänner kan ibland höra mig prata glatt om sparande och hur man kan spara. Detta inlägg skriver jag egentligen för en vän som en liten hjälp på traven till dennes sparande, eftersom jag så gärna vill uppmuntra de som inte har börjat spara i fonder att faktiskt börja spara i fonder.

Att spara i fonder är bekvämt och nyttigt. Det är passande för den som inte har tid och ork att följa företag och deras bolagsrapporter etc. Att spara i fonder är ett lätt alternativ att öka värdet på sitt sparande – detta utan att behöva ha extra hemläxor.

Artikeln har följande innehåll, du kan klicka på någon av länkarna för att komma åt sektionen snabbare – ifall du vill läsa en specifik sektion.

 

Vad är en fond?

En fond är en samling eller portfölj av olika värdepapper. Värdepapper i sin tur kan bland annat vara aktier, obligationer och optioner.

Syftet med att spara i fonder är att på ett enkelt sätt kunna spara med god avkastning (värdeökning) utan att behöva ha lika mycket kunskaper och insikt om börsen. Att spara i aktier däremot kräver att man både har intresset och insikt om hur bolagen på börsen går.

Fördel med att spara i fonder

Att spara i fonder är därför mer smärtfritt och fördelaktigt för den som inte känner att denne inte har intresset eller tiden att följa diverse börsbolag.

Du behöver därför inte oroa dig för strategi och analyser av vardera bolag som du sparar i. Detta hanteras av en eller flera fondförvaltare, som då hanterar köp och sälj av de värdepapper du har tillgängligt i din fond.

Fondförvaltaren hanterar också placeringstrategin för fonden, något som du alltså slipper göra. Med aktier bör man ha en placeringstrategi som man måste förhålla sig till. Med en fond är det fondförvaltaren som hanterar strategin, där de analyserar varje bolag som är med i fonden (om det är exempelvis en aktiefond, mer om detta längre ner).

Nackdel med att spara i fonder

En nackdel med att spara i fonder är att du inte kan bestämma vad för bolag du vill ha i din portfölj, då du köper en förvaltad portfölj. Dock kan du ju bestämma vilket fokus du har i din fond genom att välja den fonden.

 

Hur börjar jag spara i fonder?

Du sparar i fonder genom att du köper en andel av fonden. För att placera i fonder måste du ha ett specifikt konto.

Spara för dig själv

Om du sparar för dig själv så sparar du i fonder genom att öppna upp ett investeringssparkonto (ISK). Du kan också välja att öppna ett vanligt Aktie- och fonddepå (AF), men då blir det en vinstskatt på 30% sedan när du tar ut din vinst. Det är för närvarande mer förmånligt att spara i ett ISK, då du schablonbeskattas för hela ditt innehav för en mindre summa. Ditt sparinnehav schablonbeskattas år 2017 med ca 0.375 %.

Spara för ditt barn

Är det för ditt barn som du ska spara för så bör du öppna en kapitalförsäkring (KF). Genom att spara för ditt barn i en kapitalförsäkring kan du välja ditt barn som förmånstagare. Beskattningen är lik ISK:n. Dock äger du en försäkring och formellt så ägs dina tillgång av ett försäkringsbolag.

Du kan skaffa ett konto genom din bank eller genom en nätmäklare, så som Avanza eller Nordnet. Min favorit är Avanza, de har mycket och bra information. Avanzas hemsida och mobila app är dessutom väldigt användarvänliga. Om du inte har ett konto, så skapa ett konto hos Avanza på bara några minuter!

 

Det finns olika typer av fonder.

Fonder i sin tur finns i olika typer. Fonder kan investeras inom olika branscher, inom olika geografiska lägen eller inom tillväxtmarknader. Fonder kan också fokusera på att investera i bolag som följer index eller har olika typer av värdepapper.

Om en fond investerar inom exempelvis teknik då fokuserar förvaltaren på IT bolag, då kanske fonden investerar i bolag så som Microsoft, Apple, Facebok etc. En fond som fokuserar på ett visst geografiskt läge kan ha sitt fokus på att placera i exempelvis Asien. En del fonder placeras utifrån en tydlig strategi och endast inom sin utnämnda kategori.

Det finns också fondvarianter som blandar dessa typer, ett exempel är att en fond placerar inom IT, Asien och inom en tillväxtmarknad – alltså kombinerar de ovanstående.

Nedan är en samling av de vanligaste fondtyper som jag stött på:

Aktiefonder

Placering sker med aktier. Aktiefonder i sin tur kan ha olika fokus, så som branschinriktning, geografiskt läge eller stabila marknader alternativt tillväxtmarknader. Aktiefonden har generellt högre avkastning jämfört med de andra typer av fonder.

Indexfonder

Index visar värdeutvecklingen på börsen och för specifika sammansatta aktier. I Sverige är det vanligaste indexet OMX Stockholm 30. Denna typ av fond kan också vara passivt förvaltad, då man följer 30 specifika bolag.

Räntefonder

Placeringen sker i räntebärande värdepapper, så som statsskuldväxlar, bostads-, kommun- och statsobligationer. Räntefonder har allmänt lägre risk, men också oftast lägre avkastning.

Blandfonder

Blandfonder är en fond som placerar både i aktier och räntebärande värdepapper. En blandfond med högre andel aktier har generellt också en högre risk, men också möjligheten till högre avkastning.

Det finns fler fondtyper, så som hedgefonder och fond-i-fond.

 

Fondavgift / Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift tas ut för att ersätta fondbolaget och fondförvaltaren för deras arbete med att förvalta och administrera fonderna. Denna avgift brukar ligga allt mellan 0,00% till 2,00%. Varje dag dras 1/365 del av avgiften ut från fonden.

Det bästa är att hitta en fond med så låg avgift så möjligt, särskilt om du sparar väldigt långsiktigt.

Skillnaden med fondsparande och aktiesparande så betalar du courtage med aktiesparande, men kan med lite tips och tricks kunna undgå dessa eller i varje fall få väldigt fördelaktiga avgifter. Har du ett baskonto med nätmäklarna där ditt sparande är under en viss summa brukar det oftast vara courtagefritt.

 

Enkla tips på att spara i fonder

Sprid dina risker.

Du skulle kunna börja spara i 3-5 olika fonder för att göra en god riskspridning. Ett exempel är att du kan investera i en utländsk fond och i en svensk fond. Ett annat alternativ är att du har en fond inom IT branschen, en inom fastighet och en inom läkemedel. När du börjar bli mer bekväm i kläderna med att spara i fonder några månader kan du välja ytterligare 5 fonder för att sprida dina risker ytterligare.

Om en bransch hamnar i en svacka, så påverkar den oftast inte dina andra fonder som är i helt andra branscher och andra geografiska lägen.

2-5 arbetsdagar för köp/sälj

Tänk på att det kan ta upp till 2-5 arbetsdagar att få sin fondandel vid köp eller att få sitt innehav vid sälj av fondandel.

Långsiktigt sparande

Fonder bör vara för dig som vill spara i fonden i minst 3-5 år. Därför bör dessa sparpengar inte vara en sparbuffer eller till ett närliggande sparmål. Det gäller att ha tålamod för att tjäna pengar på ett relativt passivt sätt. Tålamod förespråkas av miljadärer som gjort sig rika genom att spara långsiktigt.

  

En lista på favoritfonder

Nedan är en lista av fonder. Tänk på att en fonds historiska värdeutveckling inte är en garanti på deras framtida värdeutveckling!

Notera också att nedan siffror kan avvika från dagens datum, bäst är att alltid läsa genom fondens information innan du bestämmer dig för att spara i fonden.

Nedanstående lista är fonder jag själv för närvarande sparar i och är ingen rekommendation, rådgivning eller sponsrade inlägg. Den information som står under respektive fond är tagen från fondbolagens hemsida och siffrorna kan därför avvika.

Fonder med låg avgift och med stabil avkastning

DNB Global Indeks

Förvaltningsavgift: 0.3%. Snittavkastning: 10% per år. Risk 5/7.

Kategori: global med mixade bolag. Största innehav är Apple Inc, Microsoft Corp, Facebook Inc A och Amazon.com Inc.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Förvaltningsavgift: 0.2%. Snittavkastning: 15.59% per år. Risk 6/7.

Kategori: Sverige, investmentbolag och råvaror.

SPP Aktiefond USA

Förvaltningsavgift: 0.2%. Snittavkastning: 13.57% per år. Risk 5/7.

Kategori: Teknik, Finans och Sjukvård. En indexnära aktiefond med fokus på den amerikanska marknaden.

Nordnet Superfonden Sverige

Förvaltningsavgift: 0.0%. Snittavkastning: 9.31% per år. Risk 5/7.

Kategori: Industri, Finans & Teknik i Sverige.

Swedbank Asia Access

Förvaltningsavgift: 0.2%. Avkastning sedan ett år tillbaka: 18.56% per år. Risk 6/7.

Kategori: Teknik, Finans och Konsument, cyklisk i Asien exklusive Japan.

Fonder med högre avgifter och med hög avkastning

Swedbank Robur NyTeknik

Förvaltningsavgift: 1.25%. Avkastning sedan ett år tillbaka: 38,10% per år. Risk 5/7.

Kategori: Teknik, Sjukvård och Konsument, cyklisk – internationellt.

Swedbank Robur Technology

Förvaltningsavgift: 1.25%. Avkastning sedan ett år tillbaka: 23.77% per år. Risk 6/7.

Kategori: Teknik, Finans och Konsument, cyklisk. Då sektorn domineras av amerikanska bolag är merparten av fondens placering i USA. Exempel på företag i fonden: Apple Inc, Alphabet Inc A (Google) och Facebook Inc A.

 

Sammanfattning

Det finns mycket mer man kan skriva om fonder och sparande! Förhoppningsvis fick du tillräckligt med information för att starta spara i fonder. Om det är något du tycker saknas i inlägget så skriv gärna en kommentar nedan!

Börja spara i fonder genom att starta ett ISK, skapa ett konto hos Avanza eller hos din egen bank! Jag hoppas att du som inte börjat spara i fonder börjar med det och att du låter dina pengar jobba för dig!

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Fonder för nybörjare – en snabb guide"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*