Hur jag sparade 40 000 kr på sex månader

Hur man kan spara flera tusen kronor på några månader

Känns det omöjligt att spara ihop en bra summa pengar?

Känns det som att du inte har något kvar inför kommande löning?

Under min provanställning, som varade i sex månader, var jag orolig att jag inte skulle få tillsvidareanställning. Tanken på att behöva hitta ett nytt jobb gav mig ångest och jag hade nyligen slutat skolan, men hade ingen erfarenhet inom branschen. Med andra ord var jag beroende av den nya tjänsten och den förväntade inkomsten samtidigt som jag var i en rätt skör situation där jag var lätt utbytbar. Eftersom jag var provanställd och var helt grön, samt att jag fortfarande inte fått mitt examensarbete godkänt, var chansen stor att jag inte skulle få jobba vidare. För att inte glömma, den mentala tyngden från mitt lån från mitt ”tidigare liv”.

Alla dessa faktorer gav mig anledning till att spara så mycket så möjligt av min inkomst, där jag haft en sparkvot på upp till 50% var månad. Vidare satte detta ett krav på mig själv att spara ihop till en bra buffert, ifall jag inte skulle få fortsätta och om jag skulle behöva söka efter ett nytt jobb. Söka nytt jobb kan ta allt från 2 veckor till 3 månader, så jag tänkte bäst att ha en buffert för minst tre månader. Tack vare detta krav som jag själv satt upp för mig så lärde jag mig hur jag kunde spara. Nedan är några tips som jag har lärt mig, både genom att läsa från andra och genom egen erfarenhet.

Spara efter du betalat dina fasta utgifter

Det har skrivits om att miljardären Warren Buffett har sagt Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving. Betala först alla fasta utgifter och sätt sedan undan lite pengar för vad du förväntar dig att använda resten av tiden till nästa löning och spara resterande. Sätt budgeten för resten av månaden till en realistisk nivå, gärna med lite extra marginaler så att du inte tar ut pengar från sparkontot. Det är bättre att du har lite pengar över till nästa löning och sparat lite mindre än att du har för lite pengar i slutet av månaden för att sedan ta ut pengar från sparkontot. Genom att inte röra sparkontot så kommer du ha vanan att inte röra sparkontot, om du verkligen inte behöver det!

Betala dig själv – spara 10 % av din nettolön

Nettolön menas med lönen efter skatt. Bruttolönen är din totala lön och efter skatten är betald så är det det du får på ditt konto som är nettolönen. Om du inte kan göra ovanstående pga av att du har barn, villa, bil eller andra fasta utgifter, så bör du ändå försöka spara 10 % av din nettolön. Det kanske är en mindre summa, men oftast en mer hanterbar summa. Klarar du inte 10% så spara 5% eller den summan du klarar av – så länge du får in vanan att spara lite varje månad! Sedan när du blir van att spendera mindre och ha mindre utgifter så får du vanan att spara mer. Ju mer ditt sparkonto ökar så kommer du säkerligen bli mer motiverat att vilja spara mer!

Kolla över din budget

Avsluta mindre abonnemang som du inte använder dig av. Jag hade ett Xbox abonnemang i nästan ett helt år utan att märka av det och jag spelade Xbox kanske två gånger på hela året. Abonnemanget kostade ”bara” 79kr/mån, men 79 kr per månad i ett helt år blir hela 948kr. Nästan en tusenlapp för något jag inte riktigt behövde. Jag hade också ett gym medlemskap som också ”bara” kostade 249kr/mån. Jag gick till gymmet en gång per månad, så jag bestämde mig för att säga upp det abonnemanget. Kolla därför på ditt kontoutdrag för att se vad för utgifter som är återkommande och se om dessa är något du kan avsluta.

Laga egen mat och handla på erbjudande

Handla på butikens erbjudande och skapa maträtter utifrån veckans erbjudande. Om du har två matbutiker i närheten, så kolla på erbjudanden från både butikerna och gör en inköpslista för båda butikerna. Jag och min sambo brukar tjäna ca 100-300 kr per köp i veckan när vi handlar på erbjudande! Kolla på kvittot och se till att du fått de erbjudanden som utlovats, ibland kan det hända att du inte får rabatten. En gång blev det fel och jag skulle få rabatt på 50 kr! Det kanske inte låter mycket, men 50 kr är ändå en halv hundralapp! Det visade sig att varan var felregistrerad och jag när jag gick tillbaka till kassan för att säga till så fick jag 50 kr tillbaka!

Ett ytterligare tips är att göra matlådor. Har du inte så många matlådor, så se till att införskaffa matlådor. Man kan också göra nya rätter av gamla rester. Exempelvis är att steka gammal potatis som man åt för några dagar sedan så att det blir stekt potatis, vilket är gott och känns nylagat.

Tänk också på att inte gå till butiken hungrig, för då kanske det blir spontanköp av andra varor eftersom hungern kickar igång viljan att handla andra småsaker som man kan bli sugen på.

Planera framtida inköp

Om du vet att du kommer vilja köpa en vara, planera för det och sätt undan det i din budget. Om du kan så köp helst begagnat, antingen på Blocket eller Tradera. Du betalar då oftast bara 10-20 % av varans värde genom att köpa begagnat och dessutom är detta beteende miljövänligt eftersom du inte bidrar till ny- och massproduktionen. Att handla begagnat är både billigt och miljövänligt!

Sälj saker du inte använder

Återigen är Blocket eller Tradera din bästa vän i detta steg. Sälj saker du inte använder eller behöver! Man samlar alltid på sig en massa saker som man en gång i tiden trodde man ville ha eller kände att man behövde, som nu förmodligen ligger i någon garderob eller i ett hörn och samlar damm. Kolla över saker du har, samla ihop dem. Sälj det du kan sälja, även om det bara handlar om några få kronor, så är det bättre att någon annan får användning för saken än att du ska ha det i ett litet hörn! Både miljövänligt och du tjänar lite extra pengar!

Hur mycket kan du spara pengar på sex månader?

Nu kanske du har annorlunda förutsättningar än vad jag har. Du kanske har lägre/högre lön och lägre/högre utgifter. Kanske har du barn eller en villa? Dock tror jag att de flesta kan spara minst 10% av sin nettolön, vilket är den rekommenderade summan. I slutändan så handlar det om inställning. Om du tror du klarar av att spara 10% eller mer, så kommer du med stor sannolikhet att lyckas, så länge du har ett mål och skapar en plan för det målet. Sedan är det bara att följa planen. Efter att ha läst inlägget fråga dig själv, hur mycket tror jag att jag kan spara på sex månader?

hur-man-kan-spara-flera-tusen-på-några-månader

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Hur jag sparade 40 000 kr på sex månader"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*