Hur man kan börja spara som nybörjare

Har du bestämt dig för att börja spara? Denna artikel handlar om hur man kan börja spara som nybörjare.

Det finns för- och nackdelar med diverse val man kan göra. Det finns också olika nivåer av säkerhet och risk mellan olika sparsätt. Frågan man bör ställa sig är hur lång tid man bör ha eller ska ha i det sparkontot? När vill man ha de sparade pengarna? Vill man ha fria uttag? Det vill säga att kunna ta ut sina pengar när man behagar.

Sparmål

Några viktiga frågeställningar man bör ställa är vad man ska spara till och när behöver man pengarna? Alltså ett sparmål. Självfallet kan man spara för sparandets skull, men det kan vara mer motiverande och roligare att ha ett konkret mål och diverse delmål som man sätter upp och som man så småningom uppnår!

Exempel på sparmål är: resor, långledighet, investering i bostad, starta ett eget företag eller helt enkelt bli ekonomisk fri. Kanske en blandning av några eller av alla? Det bestämmer bara du! Sparmålet ska vara realistiskt och uppnåbar inom den tidsramen du bestämmer dig för, detta för att man inte ska tappa motivationen att spara.

Spartid / Sparsumma

När man väl har klurat ut ett realistiskt sparmål är nästa steg att bestämma sig för hur länge man ska spara? Man kan exempelvis sätta ett visst datum eller en viss period. Alternativt så kan man fokusera på att uppnå en viss summa. Dessa frågor är mer en följdfråga eller underkategori till ens sparmål.

Typ av sparkonto

När man väl har skapat ett eget sparmål står man inför det praktiska steget att välja konto. Det finns ett antal alternativ till vilket kontotyp du kan spara i. Man kan spara i ett e-sparkonto eller ett sparkonto utan ränta med fria uttag. Fördelen är att du kan flytta pengar in och ut, så ett sådant konto är bäst för att behålla pengar du vill ha lättillgängligt.

Har du ett konto på ett av storbankerna, så som Swedbank, Nordea eller Handelsbanken, så brukar de ha sparkonto med låg ränta. I dessa sparkonton brukar du behöva låsa upp pengarna under en viss tid. Oftast ju längre du låser upp, ju högre ränta – med andra ord så tjänar du mer. Nackdelen är dock att du inte ”får” ta ut dina pengar och om du gör det så tappar du oftast rätten att tjäna den utlovade räntan.

Ett annat alternativ är att spara pengar i fonder och aktier. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att det inte alls är så svårt som de flesta som aldrig sparat i fonder och aktier tror.  Man kan spara i:

  • Aktie och fonddepå (AF)
  • Investeringssparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring (KF)

Skatte- och deklarationsmässigt är ett ISK konto att föredrag. Mer om dessa konton i detalj kommer i en annan artikel.

Hur man skapar sparmål

Andra rekommenderade artiklar:

Hur jag sparade 40 000 kr på sex månader

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Hur man kan börja spara som nybörjare"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*