När började du spara i aktier? En undersökning på Twitter.

För några dagar sedan la jag upp en liten undersökning på Twitter med frågan När började du spara i aktier? – se bild nedan.

Det var totalt 596 som röstade – vilket var jätte kul med tanke på att jag bara hade 82 följare när jag la upp undersökningen.

Det är en hel del på Twitter som gillar att spara i aktier och jag tycker det är intressant att se när alla började. Vissa inom den communityn började med några kronor och har idag flera hundra tusen på bara några år. Vissa är redan miljonärer. En annan har befriat sig från Kronofogden och skulder. Imponerande och inspirerande resor.

Jag brukar tycka det är intressant att höra folks historia, specifikt:

  • HUR de har tagit sig dit de är idag
  • VAD de gjorde
  • NÄR de började sin resa
  • VARFÖR de gjorde som de gjorde

Funderar på att göra en lite intervjuserie för att höra om deras historia och för att dela dem vidare.

På bilden nedan så kan du se att undersökningen visar en relativ jämn fördelning på de 596 som röstade. Större delen har sparat i några år. En femtedel är veteraner (5+ år sedan). Själv ingår jag i den andra kategorin (Förra året), då jag påbörjade mitt sparande i aktier 2016.

Dock påbörjade jag mitt konkreta sparande 2015, men jag vågade inte ge mig på fonder och aktier förrän året efter. Detta på grund av att ingen jag kände kunde något om aktier eller pratade öppet om det. De som hade några fonder visste inte mycket om fonderna i sig, mer än att deras föräldrar hade sparat åt dem och de hade den fonden.

Så med andra ord var jag lite smårädd för börsen eftersom man samtidigt hade hört mardrömmar om att folk hade förlorat alla sina pengar genom att de köpt en specifik aktie etc. Så förra året började jag läsa på lite mer om fonder och aktier. Började lyssna på poddar, där jag hittade min favorit #pratapengar och en annan amerikansk podcast.

Idag har jag 6 fonder och 21 aktier (2017-09-26). Är en stark förespråkare för att månadsspara, även om ens sparkvot är 5%, se mitt inlägg om Vad är en bra sparkvot? Hur mycket bör man spara per månad?

Om du nyligen börjat spara och vill att pengarna ska jobba för dig, läs Fonder för nybörjare – en snabb guide.

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "När började du spara i aktier? En undersökning på Twitter."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*