Så lätt var det att förhandla ned räntan på lånet

Jag har ett privatlån som jag tog 2014. Den nuvarande räntan ligger på 5.6%.

Detta privatlån togs med min dåvarande. Tillsammans drev vi ett företag som min dåvarande ägde och just det året började det dala. Vi tog därför ut ett privatlån för att hantera levnadskostnader (och dessvärre hade min dåvarande dyr smak) och vi tog privatlånet på mig. Yes, inte mitt bästa beslut.

Sedan dess har jag betalat av mycket av privatlånet och det ser bra ut på papper, det ser skötsamt ut enligt rådgivaren på banken. Jag har betalat av hälften. Min ränta har legat sedan i mars i år på 5.6 %. Privatlånet är med Marginalen Banken och de mesta av mina sparade pengar är hos Swedbank. 71 % av mina pengar är hos Swedbank (aktiefonder och oplacerat kapital), 16 % hos Nordnet (som jag räknar som mina pensionspengar, består av två långsiktiga utdelningsaktier och fyra fonder med låga avgifter) och 13 % hos Avanza (endast aktier). Utöver privatlånet har jag inget annat lån, inget billån eller bostadslån, men en hel del sparade pengar nu.

Så idag bestämde jag mig för att ringa min bank, Swedbank och berättade min situation. Rådgivaren tyckte jag hade skött min privatekonomi väldigt bra och tyckte det var duktigt av mig att jag hade betalat av halva mitt lån på en så kort tid! 🙂 Dock berättade jag för henne att jag vill köpa en bostad senare i år och ville inte göra en kreditupplysning för att se om jag skulle kunna få en lägre ränta. Hon tyckte att den räntan jag hade låg rätt så bra och rekommenderade mig att förhandla ned den till 5.0 %. Hon var så himla trevlig och lugn och uppmuntrade mig verkligen att förhandla ned räntan. Så trevligt när man stöter på så hjärtliga och genuint trevligt folk! Hon sa till och med Den som inte frågar får aldrig veta och Den skadar inte att fråga. Fast jag har haft kontakt med rådgivarna på Swedbank och sist var det också en härlig person. Med andra ord är jag rätt nöjd med Swedbank. 🙂 Trots att jag har aktier på Nordea, men det är en annan historia. Riskspridning heter det tro. 😉

Uppmuntrad och upplyft ringde jag Marginalen. Trött kvinna som svarar. Man hörde hennes ointresse i att arbeta. Kanske hade hon precis haft semester och inte haft fint väder och nu är hon tillbaka. Det första jag tänkte Jobbigt, undra om detta kommer bli svårt att förhandla.

Jag berättade vad min bank hade sagt och att jag ville ha 5.0 %. Hon gav mig något standard svar och sa att räntan beror på hur ens ekonomiska situation, alltså summan av lånet, ens ekonomiska förutsättningar etc. Sedan sa hon Men givetvis kan vi SE ifall vi kan få ner räntan. Jag hörde henne klicka lite på tangentbordet och jag försökte få till med Annars får jag väl byta bank, men innan jag hann avsluta min kommentar, sa hon med lite piggare ton, vi kan få ner den till 5.1 %. Liten små uppgiven att jag inte fick till den dära jämna ljuva 5.0% accepterade jag 5.1 % räntan. Jag är ändå belåten med att jag kunde förhandla ned min ränta överhuvudtaget nöjd att jag var tvungen att skriva ett inlägg om det, haha! 🙂

SÅ LÄTT var det att förhandla ned ens ränta på lånet!

Om du inte har gjort det, så pröva! Det värsta som kan hända är att du fortsätter med den räntan du har nu. 🙂 Om du har gjort det och fått ned den, så dela gärna med dig vad för ränta du fick ner den till! 😀

KTM skrev till mig på Twitter om ett inlägg han (tror att det är han…?) skrev om att förhandling. I inlägget skrev han:

Vi svenskar är generellt sett sjukt dåliga på att förhandla. Skillnaden är väl när vi handlar i Thailand eller när vi köper en bil mellan 10-30 tusen. Då är det helt OK verkar det som! Varför vet jag inte…

Tyckte det var spot on! Varför kan vi förhandla i Thailand eller vid bilköp, men inte vid andra saker? Läs KTM’s inlägg Se för t*san till att förhandla!

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Så lätt var det att förhandla ned räntan på lånet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*