Vad är en bra sparkvot? Hur mycket bör man spara per månad?

Vad räknar jag som en årlig sparkvot? Just i detta inlägg har jag räknat den årliga sparkvoten som är det som blir över av lönen/inkomsterna efter alla mina utgifter och kostnader är betalda.

När jag menar alla menar jag allt. Mitt spontanköp på glass eller den där chokladen jag köpte en fredagkväll (yes, som du kan se gillar jag sötsaker). Mina inköp av kläder, köp av upplevelser – ja, som du förstår allt som inte blir kvar. 🙂

De flesta investerare och sparekonomer säger 10%. Och det är bra. Vissa kan spara imponerande 50% om inte mer. Du bör spara det du kan och vill. Kan du spara 5% en månad och 20% en annan så gör det, det viktiga är att börja spara.

Ett av mina favoritcitat är från investeraren Warren Buffett:

Do not save after spending, but spend after saving.

Jag brukar budgetera så att jag har en budget för hur mycket jag kan spendera efter mina utgifter och resten sparar jag. Vad jag gör är att jag har en liten spenderarbudget, låt säga om jag får 20 000 kr, så avsätter jag 4 000 kr till att köpa vad jag vill. Resten går till sparande. Det som blir över av de 4 000 kr blir då kvar till nästa spenderarbudget. Och vill jag då köpa något dyrare en månad så tar jag från den budgeten utan att röra mina faktiska sparande. Spenderarbudgeten, även om den blir högre, räknar jag inte till mitt sparande. Är lite efter citat från Buffet.

Du kan ha din egen spararstrategi. Exempelvis så har en av mina favoritbloggare KronanTillMiljonen (KTM) en strategi som är det motsatta min. Alltså att han använder sin lön och sparar det som blir över och det funkar för honom! Jag kan tänka mig att det i början handlar om att ha väldigt bra självdisciplin och koll på sitt spenderade. Det funkar för KTM och det tycker jag är imponerande.

Därför kan man ha lite olika sätt att spara, men det viktiga är att sparandet blir av!

Just nu ligger min sparkvot på 45% över ett år och då har jag ändå haft en rätt låg lön, då jag vid vissa månader har arbetat deltid. Oftast blir det över 50% var månad, men då och då dimpar det lite större köp vissa månader och den årliga sparkvoten blir då mindre än 50%.

Just i år ville jag ge en lite exklusiv present till sambon och köpte honom en överraskningsresa. För att inte glömma så har vi rest en hel del under detta året. Så det går att spara och att leva ett fint och spännande liv. 🙂

På ett år så har vi rest utomlands fyra gånger, dock alla inom Europa. Vi brukar försöka boka allting själva för att få boende eller flyg/tåg billigare. Ett exempel är om det kostar en hundralapp mindre för att bo en kilometer längre från stadskärnan eller byn så betalar vi gärna det och går en extra kilometer.

För de som känner mig personligen vet att jag har haft en lite upp- och ner liv ekonomiskt. Drivit ett mindre bolag som omsatte drygt 3 miljoner SEK per år och hade då en relativt bra lön för min ålder. Några månader gick det så bra att vi kunde ta ut en lön på 50 000 kr. Sedan fanns det perioder vi inte tjänade in lika mycket. Dessvärre hängde inte utgifterna med i svängen när vi tjänade mindre och jag och min förra partner hade inga besparingar.

Det var under denna period som jag läste på om Warren Buffett och hans kända citat, detta var 2014. Det är det citat du läste tidigare i inlägget. Det har följt mig sedan dess. När jag väl började arbeta förra året efter att ha studerat heltid, då bestämde jag mig att jag skulle spara så mycket jag kunde utan att påverka min livstil markant.

Jag ville spara, men samtidigt kunna resa, köpa fina kläder, äta gott och uppleva saker. På den korta tiden som jag varit snål har jag både sparat och upplevt massor med saker som jag hade på min bucket list. Med detta inlägg hoppas jag att jag kan inspirera dig som inte riktigt tagit tag i ditt sparande att ta tag i det ordentligt! Och för dig som redan är på mycket god väg så hoppas jag att mitt sparande så småningom kan nå det sparade du har uppnått!

Vad är din sparkvot?

About the Author

Till
En ekonomisk blogg om avbetalning och sparande.

Be the first to comment on "Vad är en bra sparkvot? Hur mycket bör man spara per månad?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*